Netikri miestai, arba geokūryba

Ar žinojote, kad yra toks dalykas, kaip žemėlapių kūrimas?

Angliškai dar vadinamas geofiction (galima išversti kaip geokūryba). Geokūryba tikrai nėra kažkoks unikalus dalykas. Tai tiesiog šiek tiek retesnis pomėgis.

Visame pasaulyje daugybė žmonių tuo užsiima ar užsiėmė net nežinodami šito termino. Lietuvoje buvo mažiausiai trys žmonės, kuriantys miestų žemėlapius (įskaitant mane). Vadinasi, šį pomėgį turi vienas iš milijono 🙂

Netikrų miestų žemėlapiai

shema_3.JPG
Per trumpą laiką nupieštas žemėlapiukas. Ne itin realistiškas. 2008 m.

Nuo kokių šešerių septynerių metų esu sukūręs ne vieno miesto žemėlapį. Kuriamame mieste sudėdavau įvairius objektus, kurie man būdavo įdomūs ir keliantys įspūdį. Pavyzdžiui, būtinai „pastatydavau“ TV bokštą, kokį nors naują didžiulį prekybos ir pramogų centrą, ligoninę ir turgų, dangoraižį. Pavaizduodavau ir autobusų bei troleibusų maršrutus.

Štai mano pirmas didesnis nei A4 formato miestas. Jame „apgyvendinau“ ir savo giminaičius bei bendraklasius:

scan7
Fragmentas

Dar ne vieną mėnesį tobulinau šį žemėlapį. Jis turbūt detaliausias, kokį esu sukūręs.

Po kurio laiko internete aptikau, kad yra žmonių su tokiu pačiu pomėgiu! Štai vartotojo Mettall iš miestai.net sukurtas milžiniškas žemėlapis:

i95_006

Tad nusprendžiau prisiminti šitą smagų užsiėmimą. Girpilio žemėlapį kūriau 2010-2012 metais. Jį sudaro 11 sąsiuvinio dvilapių:

20160825_115548

Piešimo progresą aprašiau tinklaraštyje.

Vėliau pabandžiau žemėlapiams naudoti kompiuterį. Čia Girpilio centrinė dalis, perpiešta kompiuteriu (pagal vieno lenkiško žemėlapio stilių):

Kov24 Girpilis C-01

Peržiūrėti pilnu dydžiu

Miesto kūrimo galimybės

Žemėlapių piešimas yra kūryba. Kaip ir rašymas, tapyba, muzika. Miestų žemėlapių žanras irgi turi savo kanonus, savas taisykles, savą logiką.

Viena vertus, viskas turi atrodyti realistiškai, reikia veikti pagal taisykles (juk būtų nuobodu žaisti žaidimą be taisyklių). Kita vertus, yra tam tikra manevro laisvė, galimybė pafantazuoti. Tai įvairialypis užsiėmimas, kai galima pamąstyti labai skirtingais būdais. Pavyzdžiui, išrasti pavadinimus, kurti viešojo transporto sistemas, spręsti įvairias problemas. Yra, kas mėgsta kurti istorijas savo susikurtuose miestuose ar pasauliuose.

Kaip koks stiklo rutuliukų žaidimas iš Hesės romano, žemėlapių kūrimas leidžia nagrinėti, modeliuoti, varijuoti ir perkurti…

Mano sukurti netikri miestai:

Girpilis ir kiti

Rekomenduoju apsilankyti

Parašykite komentarą